dijous, 10 de desembre del 2015

Com agafen l'oxigen de l'aigua?

Després d'estar observant els peixos ens vam preguntar com és possible que els peixos respirin a trevés de l'aigua.
Parlant-ho amb els membres del grup, tots vam estar d'acord  que agafen l'oxigen de l'aigua a través de les branquies. Els nostres dubtes van començar quan un membre del grup és va preguntar com ho feien els peixos per agafar només l'oxigen de l'aigua?
Les respostes van ser del tot variades.
Alguns membres vam pensar que el més segur és que a través de les branquies els peixos separaven les particules d'oxigen "O" de les d'hidrogen "H2".
En canvi la resta del grup pensava que no ho feien així, sinó que no separaven les mol·lecules. Aquets membres del grup creuen que els peixos tenen pulmons i tenen una sistema de respiració semblant als dels humans.


Després d'estar parlant sobre el tema una bona estona vam fer una petita recerca per aclarar els nostres dubtes. Al final ningú del components del grup tenia raó. 
Els peixos tenen un sistema de respiració curios,ja que podriem dir que respiren a través de la boca. Els peixos obren la boca i entra aigua la qual passa per les branquies, les quals filtren les particules d'oxigen que estan disoltes en l'aigua. Finalment tenen un circuit circulatori molt actiu el qual destribuix l'oxigen per tot el peix.
Per tal de poder dur a terme aquesta respiració els peixos tenen un òrgan extern imprescindible, l'opercle, el qual s'obra i es tanca, concretament quan l'aigua entra per la boca es tanca, l'aigua arriba a les brànquies que s'encarreguen d'agafar l'oxigen. Quan el peix tanca la boca l'opercle s'obra deixant sortir l'aigua a l'exterior.

Aquí deixem un enllaç molt interessant que hem trobat sobre la respiració dels peixos i altres éssers vius--> https://www.youtube.com/watch?v=qIdc-KiycyI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada